Upínací magnety zrychlují výrobu, šetří náklady a zvyšují ziskovost. Abyste výhody upínacích magnetů využili na maximum, vybírejte pečlivě – ideálně se řiďte našimi radami, na co se zaměřit.

Připravili jsme pro vás následující návod. Projděte si náš checklist a udělejte si podle něj  předvýběr nebo si připravte odpovědi na otázky, na které se vás každý výrobce upínacích magnetů zeptá.

TIP: Přečtěte si naše srovnání magnetického a mechanického upínání, pokud se potřebujete přesvědčit, že magnetické upínače skutečně zefektivní, zrychlí a zlevní výrobu.

 

Checklist pro výběr magnetického upínače

1.   Jaké dílce budete magnetem upínat?

Typ obrobků, které chcete na magnetu obrábět, je při výběru klíčový. Do hry vstupuje více faktorů:

Materiál obrobku

Od typu materiálu se odvíjí potřebná síla magnetu. Aby se dal dílec obrábět na magnetu, musí být z feromagnetického materiálu. Nejlépe jdou zamagnetovat dílce z nízkouhlíkové oceli (s obsahem uhlíku v řádu setin procent). Vysokouhlíkové a legované oceli mají vyšší podíl nemagnetických prvků a je potřeba je upínat silnějším magnetem.

TIP: Upínací síla magnetu, kterou vyžaduje konkrétní provoz, závisí na mnoha veličinách. Do hloubky jsme se všem faktorům, které mají vliv na magnetickou sílu, věnovali v samostatném článku.

 

Tloušťka dílců

Standardní upínací magnet spolehlivě upne dílce v tloušťce 12 mm. U tenčích dílců je zapotřebí zvolit magnet s hustším pólováním nebo použít přídavnou pólovou desku. Do ní se vyfrézuje negativ obrobku – vznikne tak něco jako forma, do které během obrábění dílec perfektně zapadne a nepohne se do strany.

U tenkých dílců hrozí, že magnetické pole jimi prostoupí a uzavře se až za dílcem. Ten pak nebude upnutý dostatečně silně a může se během obrábění zdeformovat nebo posunout.  

TIP: Pokud potřebujete upínat tenké dílce, nechte si vyrobit upínací magnet na míru – ten si poradí i s dílci o tloušťce 4 mm. Přečtěte si, jak výroba upínacích magnetů na míru probíhá.

 

Povrch dílce

Upínač nejlépe přimagnetuje dílec, který je rovný, čistý a hladký. Jakékoliv nečistoty, případně třeba i vrstva barvy nebo laku, snižují přídržnou sílu magnetu. Stejně tak dílce s otvory nebo perforováním magnetismus částečně propustí. U takto specifických dílců je zapotřebí vždy vypočítat potřebnou sílu magnetu individuálně. Případně si magnet v praxi vyzkoušet. Což je mimochodem u Walmagu možné — upínací magnet si u nás můžete půjčit na zkoušku.

 

TIP: Chcete-li přijít na kloub tomu, jak se počítá dostatečná síla magnetu, najdete podrobné informace v našem článku o typech sil, které na magnetické upínače a zvedací magnety působí.

 

Tvar obrobku

Vyberte si kruhový magnetický upínač pokud víte, že potřebujete obrábět v kruhu – typicky např. pilové kotouče, ložiska nebo válce. Na kruhovém upínači zvládnete provést více obráběcích operací, aniž byste museli obrobek přeupínat. Na jedno upnutí opracujete čelo obrobku a jeho vnitřní i vnější plochy.

 

TIP: Přečtěte si více o kruhových magnetických upínačích.

 

Pravidelnost obrobku

Budete upínat rovné dílce, nebo jsou jejich tvary nepravidelné? Aby obrobek na magnetu optimálně držel, je zapotřebí ho v různých bodech přichytit stejnou silou. To nelze zaručit u nerovných obrobků – ty je proto potřeba v rámci upnutí i vyrovnat.

S nerovnými dílci si poradí třeba upínací magnet Mastermill – pomocí pevných a pružných pólových nástavců. Pevnými nástavci nejprve vytvoříte referenční rovinu, poté přidáte pružné pólové nástavce, které zkopírují tvar obrobku. Jakmile magnet zapnete, pružné pólové nástavce obrobek zafixují v úrovni referenční roviny, čímž ho dokonale vyrovnají. 

TIP: Magnet Mastermill je mezi zákazníky Walmagu nejoblíbenější. Proto jsme věnovali samostatný článek tomu, co magnetický upínač Mastermill dokáže.

 

 


Kruhový magnetický upínač Neostar

2.   Jak budete dílce na magnetickém upínači obrábět?

Abyste správně vybrali magnetický upínač, musíte mít detailní přehled o tom, jaké obráběcí operace budete na magnetu provádět. Ve Walmagu vám usnadňujeme výběr tím, že jsme na webu upínací magnety rozdělili do kategorií podle typu obráběcích operací.

Nejčastější typy obrábění, které naši zákazníci na magnetech realizují, jsou:

Frézování

Pokud zákazník požaduje všestranný magnetický upínač, na kterém hodlá mimo jiné frézovat, je ideální zvolit upínací magnet Neomill Compact, na kterém se dá také hoblovat i vrtat a snese i těžké broušení.

Pro variabilní upínání menších a středních obrobků se hodí již zmiňovaný upínač Mastermill. Pro středně velké až velké obrobky doporučujeme upínač Neopower nebo Mastermill 70.

Vrtání

Pokud upínáte obrobky za účelem vrtání, dejte pozor, aby operátor neprovrtal obrobek skrz až do upínače. Tomu předejdete, pokud si pořídíte k upínači nástavce, díky kterým obrobek umístíte výš na upínač.

Broušení

Hrubé broušení vyžaduje především silný magnet s velkou upínací silou a robustní konstrukcí. U precizního broušení je nutné eliminovat zahřívání, které může obrobek deformovat. Proto se pro něj hodí elektropermanentní magnety, které se nezahřívají (na rozdíl od elektromagnetů) — např. náš Grindmaster.

Soustružení

Pro soustružení jsou nejvyužívanější kruhové magnety, které umožňují přístup k obrobku z pěti stran, aniž by operátor musel obrobek upínat víckrát.

Přesné obrábění

Stejně jako u přesného broušení, i zde je klíčové, aby se upínač během obrábění nezahříval. Na přesné obrábění se proto hodí elektropermanentní magnetické upínače. 

TIP: Elektromagnety, elektropermanentní magnety a permanentní magnety mají své výhody a nevýhody, které je předurčují pro různé typy provozu. Přečtěte si o rozdílech mezi těmito typy magnetů.

 

3.   Má váš provoz specifika?

Zamyslete se, jakým vnějším vlivům budou magnetické upínače v provozu vystaveny. Berte v potaz např. působení chladicí kapaliny během obrábění. Magnet pak musí být vodotěsný a ideálně vyrobený z monobloku – to znamená, že na těle magnetu nejsou žádné drážky ani spoje, kterými by dovnitř magnetu mohlo zatéct. Totéž platí i pro nadměrně prašné provozy. 

TIP: Z monobloku vyrábíme např. oblíbený magnetický upínač Mastermill.

 

4.   Jak potřebujete magnet ovládat?

Potřebujete propojit řídicí jednotku magnetu s řídicí jednotkou obráběcího stroje? Tento krok usnadňuje operátorovi práci — stroj i magnet pak ovládá na jednom místě.

Pokud si skládáte sestavu magnetů, ujasněte si, zda chcete, aby řídicí jednotka ovládala celou sestavu, nebo i jednotlivé magnety, případně jejich sekce. To je častý požadavek pro velké stroje, u kterých se např. na jedné polovině obrábí a na druhé polovině se dílce k obrábění chystají. Sestavu magnetů vám rádi navrhneme – probíhá to tak, že zhotovíme přesný nákres, odpovídající rozměrům stroje, ve kterém vyznačíme, kde přesně budou magnety umístěny a jaké obrobky se na nich budou obrábět.

Kvalitní magnetický upínač vydrží roky

Vybírejte magnety, které jsou kvalitní – budou vám skvěle sloužit dlouhá léta. Ve Walmagu vyrábíme zvedací i upínací magnety už přes 30 let – a za jejich perfektní kvalitu ručíme. Krom toho magnety servisujeme, případně repasujeme ty, které po dlouhých letech dosloužily.

Pomohli jsme vám ujasnit si, jaký magnetický upínač je pro váš provoz nejvhodnější? Dejte nám vědět – rádi s vámi doladíme podrobnosti, zodpovíme případné otázky a pomůžeme vám vybrat optimální magnetický upínač.