Elektropermanentní magnetický upínač Mastermill spolehlivě upne obrobky během různorodých obráběcích operací (frézování, vrtání, broušení a další). Kromě pevného upnutí umí vyrovnat nerovné dílce, jeho instalace je téměř okamžitá a lze ho snadno propojit s řídící jednotkou obráběcího stroje. Přečtěte si víc o našem nejpopulárnějším magnetu.

Obrábění na magnetu

Magnetické upínače Mastermill jsou oblíbené zejména ve výrobách, kde se frézuje nebo vrtá. Používá je například Škoda Auto, kde na nich frézují formy pro ohraňovací lisy.

Velkou výhodou upínačů Mastermill je, že na nich lze na jedno upnutí obrobek opracovat z pěti stran. Není potřeba upínat na několikrát, magnetický upínač umožňuje volný přístup k obrobku ze všech stran, kromě spodní přimagnetované strany. Obrobek drží jako přibitý – upínací síla magnetu Mastermill je 170 N/cm2.

Magnetické upínače Mastermill snesou i použití chladící kapaliny během obrábění. Magnet Mastermill vyrábíme z monobloku –⁠ frézujeme ho z jednoho kusu, včetně magnetických pólů. To zaručuje jeho vodotěsnost. Oproti magnetům, na nichž jsou magnetické póly přišroubované, nemá Mastermill spáry, kterými by se do magnetu mohla dostat tekutina (pokud do magnetu zateče, znamená to v naprosté většině případů konec životnosti magnetu).

Pólové nástavce

Pólové nástavce na magnetických upínačích Mastermill umožňují spolehlivé upnutí i nerovných dílců, které s nimi vyrovnáte pro další obrábění. Vytvoření roviny na nerovném dílci je efekt, kterého s mechanickým upínáním nikdy nedosáhnete a ani se staršími typy permanentních magnetických upínačů to není možné.

S upínačem Mastermill vyrovnáte nerovný obrobek během pár minut:

  1. Nejprve na magnet Mastermill připevníte minimálně tři pevné pólové nástavce, kterými vytvoříte tzv. referenční rovinu.
  2. Poté přidáte pružné pólové nástavce, které zkopírují tvar obrobku.
  3. Jakmile upínací magnet zapnete, pružné pólové nástavce obrobek zamagnetují na úrovni referenční roviny, celá soustava se zpevní a obrobek se dokonale vyrovná.

Pólové nástavce oceníte také, pokud potřebujete obrobek bezpečně provrtat skrz. 


Upínací magnet Mastermill s přimagnetovanou kolejnicí, připravenou k obrábění

Chytrá řídící jednotka

Upínací magnet Mastermill může mít buď samostatnou řídicí jednotku, případně můžete řidicí jednotku magnetu snadno propojit s řídící jednotkou CNC stroje. Operátor výroby pak ovládá na jednom displeji upnutí i samotné obrábění. Dokonce je možné takto ovládat více upínacích magnetů najednou.

Řídicí jednotka umožňuje nastavit silnější demagnetizační cyklus (ten bývá potřeba u některých ušlechtilejších typů ocele, které jdou obtížně odmagnetovat). Přes řídicí jednotku navíc dokážeme magnet na dálku diagnostikovat v případě problému.

 

 

Životnost magnetu Mastermill se počítá na desítky let

Pólové nástavce prodlužují životnost magnetu. Pokud firmy magnetické upínače používají bez pólových nástavců, musí povrch magnetu jednou za čas přebrousit, aby se udržela dokonalá rovina. Magnet se tím opotřebovává, odebírá, a tím pádem dříve nastane chvíle, kdy je magnet už příliš tenký a jeho další použití není bezpečné.

Ve Walmagu dáváme na naše Mastermill upínače praktickou vychytávku pro určení zbývající životnosti — po straně magnetu je umístěna cedulka s logem. Jakmile logo začne mizet, magnet je na konci své životnosti. V praxi se ale s magnety s odbroušeným logem nesetkáváme; většina zákazníků využívá pólové nástavce a magnety jim ve výrobě slouží po celá desetiletí.

K dlouhé životnosti upínačů Mastermill přispívá také nerezová výplň mezi póly. Mastermill upínače nevyžadují žádný speciální servis, opravy jsou potřeba jen výjimečně. Pokud zákazník potřebuje zjistit povahu závady, připojíme se k magnetu i na dálku (přes jeho řídicí jednotku). Díky vzdálené diagnostice zjistíme, co je na magnetu třeba opravit a nemusí k vám kvůli tomu jezdit technik.

Magnetický upínač na míru

V případě, že potřebujete upravit některé parametry upínacího magnetu, je to možné. Běžně vyrábíme magnety na míru s hustším pólováním (pevně upnou i velmi tenké dílce) nebo magnety Mastermill vybavíme přídavnou pólovou deskou, do které si zákazník může vyfrézovat přesný obrys obrobku  – ten pak do upínače doslova zapadne a ani se nehne.

Umíme také upravit tvar upínacího magnetu tak, aby přesně vyhovoval specifikům vašeho provozu. Často také přizpůsobujeme pozici konektoru na magnetu tak, aby vyhovoval specifikům daného pracoviště, případně pro zákazníky chystáme speciální sestavy magnetických upínačů.

Česká kvalita

Upínací magnety Mastermill vyrábíme v ČR a prodáváme je do celého světa. V tom, co děláme, máme třicetiletou tradici a víme, co musí kvalitní upínací magnet splňovat. Za nás jsou to poctivé (evropské) materiály, precizní zpracování a odolná konstrukce chytře vymyšlená tak, aby byla 100% funkční.

Vybíráte upínací magnet? Ozvěte se nám – rádi se vám budeme věnovat, pomůžeme vám s výběrem nebo navrhneme řešení na míru.