Pětiosý obráběcí stroj s již instalovaným magnetickým upínačem, upraveným
do tvaru upínací plochy stroje.

Nejoblíbenější magnetický upínač jsme upravili tak, aby perfektně seděl do víceosých obráběcích center. Upínací magnet se tím stává nedílnou součástí stroje – operátor ovládá obrábění i upnutí dílce přes jednu řídící jednotku.

Čtyřosá a pětiosá obráběcí centra umožňují provádět širokou škálu obráběcích operací na jedno upnutí – bez úprav pozice obrobku ve stroji nebo nutnosti jej přemísťovat na jiný stroj. S dílcem můžete ve stroji otáčet do všech stran, naklánět jej a libovolně přetáčet. Někdy se proto můžeme setkat s termínem 3D obrábění.

Provozy, které využívají čtyř- a pětiosá obráběcí centra, obrábějí rychleji a přesněji. Eliminují totiž časové prostoje i chyby, vzniklé mírnou nepřesností při novém upnutí.

Moderní obráběcí stroje a magnetické upínání jdou ruku v ruce – pokud tam, kde používají pokročilá obráběcí centra, pracují s obrobky z feromagnetického materiálu, dává smysl použít k upínání obrobků magnet. Magnetické upínání je rychlejší, levnější a efektivnější.

TIP: Přečtěte si více o výhodách upínání obrobků pomocí magnetů.

Čtyřosá a pětiosá obráběcí centra mívají specifický tvar obráběcího stolu — kruh seříznutý na dvou protilehlých stranách do roviny.

Většina upínacích magnetů je vyrobena ve tvaru obdélníku, čtverce nebo kruhu – nelícují přesně s upínací plochou obráběcího centra. Takové magnetické upínače samozřejmě můžete použít, ale není to ideální řešení – občas se stane, že někde překáží hrana magnetu nebo naopak upínací plochy.

Ve Walmagu upravíme oblíbený magnetický upínač Mastermill tak, aby přesně kopíroval tvar upínací plochy v obráběcím centru. Upínací plochu využijete na maximum a upínací magnet doslova splyne s obráběcím strojem.


Pětiosé obrábění je svižné a automatické, šetří čas
i náklady. Magnetický upínač tyto výhody ještě zvýrazní.

Mastermill navíc umožňuje propojení s řídící jednotkou obráběcího centra – operátor pak ovládá obrábění i upínání v jednom programu a na jedné obrazovce.

Úprava magnetického upínače Mastermill pro čtyřosá a pětiosá obráběcí centra spadá pod výrobu magnetů na míru. Od klienta v takovém případě potřebujeme dodat:

  • rozměry a tvar upínací plochy (ideálně výkresy obráběcího stroje),
  • rozměry, tvary, případně další specifikaci obrobků, se kterými se ve výrobě pracuje (ideálně také výkresy, technickou dokumentaci nebo model).

Magnetický upínač Mastermill dokážeme upravit na míru, aniž bychom museli navštívit provoz klienta. Úprava na míru zvedne cenu magnetu oproti standardnímu jen nepatrně (v průměru maximálně o 10 %, vždy ale záleží na konkrétních okolnostech a specifikách provozu klienta).

Mastermill spadá do skupiny elektropermanentních magnetických upínačů, které vyžadují elektrický výboj k tomu, aby se aktivovaly, následně už ale fungují bez proudu. To přináší dvě výhody:

  • magnetický upínač nemá kabel, kterým by byl připojen do sítě (ten by při otáčení, natáčení a překlápění obrobku překážel),
  • upínač není trvale pod proudem, takže se během obrábění nezahřívá – to je důležité zejména u přesného obrábění (na tisíciny milimetru).

 

 

 

Do jakých provozů se hodí upravený magnetický upínač Mastermill?

Upínač Mastermill je správná volba pro:

  • strojírenské provozy, ve kterých se pracuje s feromagnetickým materiálem na čtyřosých a pětiosých obráběcích strojích,
  • kde se pracuje s většími či středními obrobky (Mastermill se příliš nehodí pro malé obrobky a tenké dílce).

Upínač Mastermill ve tvaru upraveném pro čtyř- a pětiosá obráběcí centra jsme dodali např. do společnosti EUTECH – původně výrobce tradičních českých budíků, který se postupně transformoval na moderní strojírenskou výrobu. Dnes vyrábí například přesné díly pro manipulační, svařovací a montážní roboty nebo speciální díly do pilotních sedadel, které v případě katapultáže zajistí bezpečné uvolnění záchranného padáku.

Mastermill v upraveném tvaru používají také v P–D Refractories – jednom z největších českých výrobců a dodavatelů žáruvzdorných výrobků a surovin. 

Zajímá vás magnetické upínání? Rádi s vámi probereme, jaký upínač by se pro vás hodil – ozvěte se nám! I v případě magnetů na míru máme krátké dodací lhůty – obvykle se vejdeme do cca 8 týdnů.