Při frézování nebo jiném typu obrábění je nutné, abyste obrobek rychle, pevně a velmi přesně upnuli. Tradiční mechanické upínání pomocí svěráku je relativně levný a jednoduchý způsob s vysokou upínací silou.  Upnutí pomocí magnetu bývá zase rychlejší, zabraňuje vibracím a eliminuje riziko deformace obrobku. Pro co se rozhodnout?

Mechanické upínání: výhody a nevýhody

Mnohé výrobní firmy stále sází na tradiční mechanické upínání, kdy obsluha obrobek zajistí pomocí svěráku nebo upínek. Tyto nástroje zná skoro každý z dílny či garáže, jde o jednoduchý, snadno dostupný a levný způsob s vysokou upínací silou.

Mechanické upínání má však také nevýhody. Jelikož obrobek není upnutý po celém svém obvodu stejnou silou, může dál od čelistí svěráku docházet k vibracím (platí zejména pro větší obrobky nepravidelného tvaru). Někdy dokonce dojde k posunu či uvolnění výrobku. To v lepším případě znamená, že ho musíte znovu uchytit, v horším případě ho znehodnotíte. Bezpečné mechanické upnutí také často zabere hodně času.

Při mechanickém upínání dále hrozí deformace výrobku, pokud jej do čelistí chytnete příliš silně. Kvůli čelistem navíc nemáte přístup k celé ploše polotovaru ze všech stran a někdy je proto nutné, abyste jej během obrábění posunuli a přechytili. To stojí čas – a tedy peníze navíc. Mechanické svěráky a upínáky navíc vyžadují pravidelný servis, dotahování a promazávání.


 





Magnetické upínání: výhody a nevýhody

Technické výhody upínání pomocí magnetů

Pokud obrobek upnete pomocí magnetu, mnohé nevýhody mechanického upínání tím eliminujete. Obrobek uchytíte k pracovní desce celoplošně stejnou silou, při obrábění tak nedochází k vibracím a při správném postupu je prakticky vyloučeno riziko posunu nebo uvolnění předmětu. Upínací magnety s pólovými nástavci snižují na minimum vnitřní pnutí v obrobku — takže nehrozí, že by se po odepnutí nežádoucím způsobem prohnul.

Díky magnetickému upnutí máte k obrobku přístup ze všech stran a nehrozí jeho deformace. Magnet navíc nepotřebuje žádnou údržbu – nejsou v něm pohyblivé části ani závity, o které byste museli pečovat.

Navýšení výrobní kapacity při magnetickém upínání

Jakmile proškolíte příslušného operátora, je upnutí obrobku pomocí magnetu výrazně rychlejší než mechanické upínání do svorek nebo čelistí svěráku. Pokud operátor výroby běžně stráví mechanickým upnutím obrobku osm minut, s upínacím magnetem se tento čas může zkrátit klidně na minutu. To znamená navýšení výrobní kapacity o cca 25 %.

Finanční úspora při používání magnetických upínačů

Jednou z nevýhod magnetického upínání je vyšší vstupní investice do pořízení upínacího magnetu (ve srovnání s mechanickým upínačem). Tato investice se však brzy vrátí právě díky navýšení výrobních kapacit.

Podívejte se na reprezentativní příklad: Investice do magnetického upínače Mastermill s řídící jednotkou činí cca 140 000 Kč. Tato investice se ze 100 % vrátí za pouhý jeden měsíc v dvousměnném provozu, případně za dva měsíce v jednosměnném provozu.

Nevýhody magnetického upínání

Patří sem již zmíněná vyšší vstupní investice, navíc pro práci s magnetem musíte proškolit obsluhu. Upínací magnety dále nemůžete využít k upínání nemagnetických materiálů.

 

Které upínání se vyplatí více?

Konkrétní návratnost investice pro váš provoz je závislá na celé řadě faktorů (počet pořizovaných magnetů, jejich typ, velikost provozu). Doporučujeme si před nákupem přesně spočítat, kolik vám magnety mohou ušetřit.

Podle našich zkušeností je magnetické upínání vždy výhodné v provozech, které obrábějí tvarově složitější výrobky a upínání jednoho výrobku trvá i několik (desítek) minut. Magnetické upínání se nehodí jedině pro provozy, ve který se obrábí nemagnetický materiál, jako je například hliník.

 

Pokud při obrábění používáte mechanické upínání a chtěli byste vyzkoušet magnet, dejte nám vědět. Pomůžeme vám spočítat, kolik vám magnety mohou ušetřit, poradíme s výběrem nebo vám magnet zdarma na pár dní zapůjčíme, abyste si mohli sami vyzkoušet všechny jeho výhody a limity.