Na první pohled se instalace upínacích nebo břemenových magnetů do výroby může jevit jako velký zásah do zaběhnutého provozu, ale nemusí to tak být. Vysvětlíme vám, jak instalace magnetů do provozu probíhá a že je možné magnety plně zprovoznit v řádu několika hodin.


Ilustrační foto magnetu v provozu  

Provozy, které magnety pomohou zefektivnit

Magnety (ať už upínací nebo zvedací), se hodí všude tam, kde se pracuje s feromagnetickým materiálem, nejčastěji s ocelí. Upínací magnety mají rozsáhlé využití ve strojírenských provozech, kde se frézují, soustruží či brousí ocelové polotovary. Zvedací magnety najdou uplatnění v loděnicích či hutních skladech.

Zavedení magnetů do provozu vždy předchází výpočty potřebné kapacity magnetů, zjišťování potřeb zákazníka a specifik daného provozu. Ve Walmagu si zakládáme na tom, že pro zákazníky navrhujeme taková řešení, která jsou maximálně efektivní jak z hlediska běžného provozu, tak z hlediska instalace magnetů, a to již ve fázi zpracování první obchodní nabídky.

Zavedení magnetů do provozu nemusí nutně znamenat, že byste museli přeorganizovat celou výrobu nebo změnit rozmístění materiálu ve skladu. Zpracování kvalitní a smysluplné nabídky pro zákazníka je naprosto klíčová fáze celého procesu zavedení magnetů do výroby—a tu pro vás zajistíme. Samotná instalace magnetů do provozu už pak není nic složitého.

Po dobu instalace upínacích nebo břemenových magnetů do provozu bude nutné zastavit výrobu. Jak ale popíšeme dále, nepůjde o nijak zásadní odstávku — je naprosto srovnatelná s odstávkou při běžné údržbě strojů.

 


Ocel čekající na opracování, upnutá magnetem na pracovní desce.
V popředí jsou vidět upínky magnetu.  

Instalace upínacích magnetů do provozu

Instalace upínacího permanentního magnetu na pracovní desku se nijak neliší od připevnění ručního svěráku, zkušený pracovník to zvládne za pár desítek minut, celý postup je velmi intuitivní. Upínací magnet připevníte pomocí upínek na pracovní desku a můžete ho začít používat.

Připevnění elektromagnetu nebo elektropermanentního magnetu na pracovní desku je podobně jednoduché jako u permanentního magnetu. Poté ještě musíte magnet připojit do sítě.

Některé typy upínacích magnetů můžete propojit s řídící jednotkou obráběcího (či jiného) stroje. Operátor výroby pak obsluhuje jednu řídící jednotku, která ovládá jak samotné obrábění na pracovní desce, tak aktivaci a deaktivaci magnetu.

Zapojení magnetu do sítě nebo jeho propojení s řídící jednotkou obsluhovaného stroje je podrobně popsáno v manuálu (včetně podrobného elektroschématu), který vám dodáme spolu s magnetem. Zapojení musí provést elektrotechnik, ale nejde o nic složitého ani časově náročného — počítejte s časem v řádu několika hodin.

Instalace zvedacích magnetů do provozu

Ze všech dostupných typů břemenových magnetů jsou na instalaci nejjednodušší permanentní zvedací magnety. Ty zavěsíte na jeřáb a jsou ihned připraveny k použití.

Elektromagnety a elektropermanentní magnety je po zavěšení nutné ještě připojit ke zdroji napájení (s výjimkou břemenových magnetů na bateriový pohon).

Zvedací magnety s nosností v jednotkách tun se běžně nepropojují s řídící jednotkou jeřábu, zatímco magnety s nosností v řádu desítek tun propojení s jeřábem vyžadují. U těchto typů magnetů obzvlášť nepodceňujte důraz na bezpečnost při práci — instalace magnetů vyžaduje dodržení bezpečnostního protokolu.

 

Praktické uplatnění magnetů ve výrobě

Magnety ve výrobním provozu šetří čas i peníze. V našem článku o výhodách magnetického upínání se dočtete, jak vám mohou upínací magnety pomoct se zvýšením efektivity výroby.

Zvedací či upínací magnety si také můžete zdarma půjčit a nezávazně vyzkoušet. Víme, že každý provoz je jiný, proto vždy v nabídce pro konkrétního zákazníka pečlivě posuzujeme všechna specifika provozu, potřeby i případně možnost rozšíření do budoucna.

Ozvěte se nám, pokud chcete o magnetech ve výrobě vědět více — rádi se vám budeme věnovat.