Výběr kvalitního břemenového magnetu se vyplatí nejen finančně, protože magnet déle vydrží a nepoškodí břemena – hlavně je důležitý pro bezpečnost vašich zaměstnanců. Trh s magnety dnes bohužel přetéká nekvalitními kusy, které lákají svou nízkou cenou, ale z dlouhodobého hlediska se jejich koupě může vymstít. Přečtěte si, jak nekvalitní magnety poznat a proč se jim vyhnout.

Konstrukce magnetu

Tělo kvalitního břemenového magnetu poznáte tak, že je svařené do jednoho celistvého kusu kovu. Oproti tomu nekvalitní magnety často mívají konstrukci sešroubovanou – taková konstrukce vyžaduje pravidelnou údržbu a při častém používání se začne rozpadat.


Magnety se sešroubovanou konstrukcí (vpravo) se dříve nebo později začnou rozpadat. U svařené konstrukce (vlevo) to nehrozí. 

 

Výrobci kvalitních magnetů využívají šrouby typicky jen pro připevnění závěsného oka. Doporučujeme před koupí zkontrolovat, zda je připevněné zapuštěnými šrouby, které nevyčnívají a jsou pevné a odolné vůči poškození.

Závěsné oko by mělo zároveň držet v jedné stabilní pozici – u levných magnetů lze závěsná oka překlopit z jedné strany na druhou, čímž dokonce mohou blokovat přepínací páku pro aktivaci/deaktivaci magnetu a hrozí poranění operátora (viz magnet na obrázku vpravo).

Přepínací páky

U kvalitních magnetů lze s přepínací pákou manipulovat jednou rukou – operátor tak může zároveň manipulovat například ještě s jeřábem a celý proces uchycení břemene je tím bezpečnější. Páka by měla být z oceli či hliníku, s ergonomickým úchytem a opatřená kuličkovými ložisky pro snadné přepínání. Ovládání kvalitní páky břemenového magnetu je stejně snadné jako například ovládání řadicí páky v autě.

Páky u nekvalitních magnetů typicky vyžadují více síly, musíte je přepínat oběma rukama a některé dokonce nebezpečně „vystřelují“ zpátky do pozice OFF.

Jedním z neduhů nekvalitních (v tomto případě zejména čínských) magnetů je zbytkový magnetismus. Takový magnet může i po přepnutí do režimu OFF přitahovat až desítky kg břemena, což vede k nehodám a poškození břemen. Správně magnetizace skončí ihned po vypnutí magnetu.


Certifikace a testování

Při nákupu břemenových magnetů si ověřte, že jsou certifikované a splňují veškeré bezpečnostní normy. V Evropě je základní bezpečnostní normou pro břemenové magnety EN 13155. Ta mimo jiné říká, že:

  • elektromagnety musí udržet 2× vyšší hmotnost, než je jejich uváděná maximální nosnost,
  • elektropermanentní magnety musí udržet 3× vyšší hmotnost, než je jejich uváděná maximální nosnost s okamžitým monitoringem přídržné síly až do dvojnásobku jejich nominální nosnosti,
  • a permanentní neodymové magnety musí udržet 3× vyšší hmotnost, než je jejich uváděná maximální nosnost.

Nesplňuje-li magnet tuto normu, nemůžete mít jistotu, že jeho nosnost odpovídá realitě. Výrobce magnetů by proto měl pravidelně provádět zátěžové testy. U nás ve Walmagu například břemenové magnety testujeme tak, že mezi břemeno a magnet záměrně vkládáme list papíru. Tím snižujeme přídržnou sílu (vytváříme vzduchovou mezeru, která simuluje nerovnost povrchu v praxi), stále splňujeme bezpečnostní koeficienty a naše magnety i přes papír mají v reálu 3× vyšší nosnost, než je na nich uvedené.

Doporučujeme také, abyste volili magnety, které splňují evropskou normu CE. Ta stanovuje podmínky pro výrobní materiály, technické postupy nebo školení zaměstnanců.

Manuál

V tomto případě nejde ani tak o kvalitu magnetu samotného, ale o kvalitu výrobce. K magnetu byste měli dostat manuál, který je přehledný a srozumitelný. Měl by obsahovat:

  • podrobné pokyny pro zvedání,
  • nosnost magnetu pro jednotlivé typy břemen
  • nebo informace, jak nosnost ovlivňují břemena se vzduchovou kapsou, oblá břemena nebo různé druhy kovu.

 

Pokud byste potřebovali s výběrem břemenového magnetu pomoci, dejte nám vědět. Posoudíme podmínky ve vašem skladu či výrobě a najdeme optimální a bezpečné řešení.