Strojírna Slavíček ve Velké Bíteší vyrábí na zakázků díly a výrobky, nejčastěji frézováním, soustružením nebo broušením, a to už od roku 1993. Výrobky obrábí pomocí našich elektropermanentních magnetických upínačů, kterých mají 11 a plánují pořizovat další. Díky nim totiž obrábí rychle a přesně, takže odbaví více zakázek bez jediné reklamace. S přesunem materiálu jim také pomáhá 14 našich manipulačních magnetů.



Elektromagnety byly jediná cesta, jak dělat práci rychle a kvalitně

Výběr nových magnetů byl ve Strojírně Slavíček od začátku ovlivněn poptávkou klientů. Začínali pouze s manipulačními (břemenovými) magnety, které využívali na přesun deskoviny a kulatiny, ale když začali obrábět složitější zakázky, rozhodli se také pro pořízení elektropermanentních magnetů pro upnutí obrobku k pracovnímu stolu.

„Začaly nám chodit například zakázky na mezikruží, která ale nikdo v univerzálce neudrží. Věděli jsme, že jediná cesta, jak obrábět dostatečně rychle a kvalitně jsou elektromagnety. Bez magnetů bychom museli obrobky upínat ručně a po obrobení každé strany je přepínat, což je zbytečně pomalé a hrozí poškození obrobku,“ vysvětluje vedoucí kontroly Zdeněk Urbánek.

Stejně jako při pořizování jakýchkoliv jiných strojů, oslovil pan Urbánek více dodavatelů. „Walmag mě přesvědčil kvalitou svých magnetů. Potřebovali jsme totiž výrobky, které jsou jednoduché na obsluhu a bezpečné. Potěšila mě i cena, na které jsme se s obchodníkem bez problémů dohodli. Už od začátku spolupráce jsme věděli, že investice do magnetů Walmag se nám s naším objemem práce do několika měsíců vrátí,“ vzpomíná Zdeněk Urbánek.

Strojírna Slavíček využívá například tyto produkty

 

Permanentní magnetický upínač Mastermill SQ50

Břemenový permanentní magnet Neolift

Permanentní magnetický upínač Alustar

8 ks o rozměrech 420×800 mm

Zjistit víc

14 ks s nosností od 250 do 2000 kg

Zjistit víc

1 ks o průměru 800 mm

Zjistit víc

 

 


Takto využívají ve Strojírně Slavíček kruhový magnetický upínač Alustar.  

S růstem poptávky rostl i počet magnetů ve výrobě

Od pořízení prvního elektromagnetu ve Strojírně Slavíček vyrostl objem práce a objevovaly se nové typy zakázek. Zejména velikost obrobků se průběžně zvyšovala, takže dokupovali další magnety. Manipulační magnety dnes mají s nosností od 250 kg do 2 t a pro obrábění využívají permanentní i kruhové upínače. „Obrábíme čím dál větší kusy. Navíc potřebujeme manipulovat i s velkými surovými kusy, které k magnetu nepřilnou tak dobře. Proto na ně používáme silnější magnety,“ vysvětluje Zdeněk Urbánek.

Když Strojírna Slavíček získala zákazníka, který chtěl obrábět deskovinu, dokoupili si od Walmagu elektropermanentní frézovací magnety Mastermill SQ50. „Pomocí magnetických kostek upneme obrobek po celé jeho ploše, takže se snadno obrábí z pěti stran a nedochází u toho k deformacím. Kdybychom používali manuální upínky, deska by se prohla a obrobky by se poškodily,“ vysvětluje Zdeněk Urbánek.

Zdeněk Urbánek nám do Walmagu posílal požadavky na nové magnety průběžně. Jakmile ve strojírně dostali objednávku na nový typ obrobků, hned se ozvali s poptávkou nového magnetu. „Pokud měli ve Walmagu magnet na skladě, tak nám ho rovnou poslali. Když jsme magnet potřebovali rychle, ale ve Walmagu ho nejprve museli vyrobit, půjčili nám dočasně vlastní magnet a později ho vyměnili za nový,“ oceňuje Zdeněk Urbánek.


Permanentní magnetický upínač Mastermill SQ50 ve Strojírně Slavíček.  



Díky magnetům obrábí rychle, přesně a bez reklamací

„Kdybychom dnes obráběli na manuálních upínkách, těžko bychom mohli konkurovat. Díky magnetům zaměstnanci jen obrobek položí, vystředí a hned ho můžu obrábět zevnitř i zvenku. Ve výsledků tak obrábíme rychleji, bezpečněji a bez poškození obrobku. Například máme jednoho přísného zákazníka, pro kterého obrábíme stovky kroužků, a pochvaloval si, že kroužky obrábíme lépe, než když si je obráběli interně. Díky magnetům od Walmagu jsme ještě nikdy nedostali reklamaci,“ chválí Zdeněk Urbánek.

Kromě samotných magnetů oceňují ve Strojírně Slavíček i servis a zákaznickou podporu. „Stalo se nám například, že jsme obráběli obzvlášť velkou desku o průměru 1 200 mm. Obráběč měl strach, zda magnet desku udrží bez prohnutí, tak jsme volali do Walmagu, kde nás hned ujistili, že udrží. Rychlá pomoc je v našem provozu užitečná,“ hodnotí Zdeněk Urbánek.

Rozšiřování výroby a magnetů plánují ve Strojírně Slavíček i do budoucna, aktuálně zvažují například kruhový upínač o průměru 1 500 mm.

Pokud si chcete také usnadnit obrábění, dejte vědět. Posoudíme podmínky ve vašem skladu či výrobě a doporučíme vám optimální a bezpečné magnety.