Bateriový magnet s dálkovým ovládáním.

Při výběru břemenového magnetu vezměte v úvahu zejména typ a nosnost magnetu i podmínky ve vašem skladu nebo provozu. Zaměřte se také na kvalitu magnetu a přečtěte si, co obnášejí různé certifikace. Poradíme vám, jak na to.

Typ zvedacího magnetu

Břemenové magnety se vyrábějí ve třech provedeních:

  • Permanentní magnety se přepínají do pozice ON/OFF pomocí ruční páky. Jsou to jednoduché magnety z neodymia, železa a boru a jejich klíčovou výhodou je, že nepotřebují zdroj elektřiny. Naopak nevýhodou je omezená nosnost (přibližně do 2 tun) – u silnějších magnetů už totiž není v lidských silách přepnout páku.
  • Bateriové magnety, které aktivujete a deaktivujete ovládacím tlačítkem. Mohou tak mít vyšší nosnost než permanentní magnety, po deaktivaci magnetu navíc dojde k okamžité a úplné demagnetizaci břemene. Nevýhodou je vyšší cena a fakt, že baterii musíte pravidelně nabíjet.
  • Elektrické magnety fungují podobně jako bateriové, jen k práci potřebují přívodní kabel. Jsou to magnety s nejvyššími nosnostmi 5 a více tun.
  • Elektropermanentní magnety stojí mezi permanentními a bateriovým/elektrickýmii (elektrickými). Aktivaci magnetu provedete pomocí proudového impulzu, takže na začátku práce jej musíte zapojit do sítě. Následně už ale pracujete bez elektřiny. Elektropermanentní magnet má podobně jako bateriový vysokou nosnost, ale také vyšší zbytkový magnetismus.

 

TIP: Více jsme jednotlivé typy magnetů rozebrali v článku Rozdíly mezi permanentními magnety, elektropermanentními magnety a elektromagnety.

 

Maximální nosnost magnetu

Klíčovou vlastností břemenových magnetů je jejich nosnost, kterou výrobce vždy uvádí ve specifikaci produktu. Dle evropské bezpečnostní normy EN 13155 platí, že

  • permanentní magnety musí udržet 3× těžší břemeno, než je jejich uváděná nosnost,
  • bateriové (elektro) magnety musí udržet 2× těžší břemeno, než je jejich uváděná nosnost,
  • a elektropermanentní magnety musí udržet 3× těžší břemeno, než je jejich uváděná maximální nosnost s okamžitým monitoringem přídržné síly až do dvojnásobku jejich nominální nosnosti.

I když to může vypadat, že výkonové rezervy jsou dostatečné, doporučujeme břemenové magnety nepřetěžovat nad nominální nosnost. V praxi totiž bývají břemena znečištěná, například prachem, zbytkovou barvou nebo rzí, a to vždy přídržnou sílu magnetu snižuje. Podobně například při zvedání více plechů vznikají mezi plechy vzduchové mezery, které snižují magnetickou sílu.

Nosnost magnetů ovlivňuje také teplota prostředí, při teplotách nad 50 °C klasické neodymové magnety ztrácejí přídržnou sílu a je vhodné využít speciální magnety do teplého prostředí ze směsi samaria a kobaltu. Příkladem jsou naše magnety NEO HOT.

Ve Walmagu při testování břemenových magnetů vkládáme mezi břemeno a magnet list papíru, abychom provozní znečištění lépe simulovali. I přesto pro zajištění bezpečnosti doporučujeme, abyste magnety zatěžovali maximálně do 100 % jejich uváděné nosnosti.

 

TIP: Přečtěte si více informací o certifikaci břemenových magnetů.

 


Při výběru magnetu je nutné počítat i s tím, že smyková síla je výrazně nižší
než (kolmá) přídržná.

Nejčastěji zvedaná břemena

Vliv na výběr zvedacího magnetu má také tvar nebo materiál břemen, která budete zvedat nejčastěji. Pro zajištění maximální výkonnosti proto zvažte:

  • Materiál břemen. Nízkouhlíkové oceli (C15 nebo C22) vedou tok magnetických siločar výrazně lépe než vysokouhlíkové a legované oceli.
  • Tvar a rozměry břemen. Velmi dlouhé plechy se mohou prohýbat nebo smýkat. Pro takové účely volte větší sestavy břemenových magnetů.
  • Tloušťka břemen. U tenkých plechů dochází k tomu, že se magnetické pole uzavírá až za dílcem, při zvedání více plechů najednou zase mezi jednotlivými plechy vznikají vzduchové mezery. To vše snižuje přídržnou sílu.

Kvalita magnetu

Trh s magnety dnes bohužel přetéká nekvalitními produkty. Prvním výstražným znamením je podezřele nízká cena – velmi levné magnety často pocházejí z Číny či podobných zemí, nesplňují evropské bezpečnostní standardy a mají i nízkou životnost. Dejte si pozor zejména na:

  • Konstrukci magnetu. Kvalitní břemenové magnety jsou svařené z jednoho kusu kovu, méně kvalitní jsou sešroubované.
  • Přepínací páku. Páku by vždy mělo být možné pohodlně ovládat jednou rukou a rozhodně nesmí samovolně „vystřelovat“ zpět do pozice OFF.
  • Certifikaci. Magnet by měl vždy splňovat již zmíněnou bezpečnostní normu EN 13155. Doporučujeme také volit magnety splňující evropskou normu CE.

 

TIP: Do detailu jsme toto téma rozebírali v článku Jak poznáte (ne)kvalitní magnet.

 

Poraďte se s výrobcem

Kvalitní zvedací magnety vám při správné údržbě a zacházení vydrží desítky let. Pokud si s výběrem nevíte tady, poraďte se s výrobcem nebo dodavatelem, ať se rozhodnete správně.

Například ve Walmagu vám dle typu provozu a břemen poradíme, které magnety pro vás budou ideální. Můžeme magnety na zkoušku zapůjčit nebo pro vás vyrobíme magnety i celé sestavy magnetů na míru.

 

TIP: Pro inspiraci si přečtěte, jak naše zvedací magnety zvedají tunová břemena ve firmě SIEMENS.