Upínací magnet Mastermill se standardním čtvercovým pólováním

Standardní nabídka břemenových a upínacích magnetů Walmag je velmi široká – přesto se stává, že je nutné magnet upravit na míru konkrétnímu zákazníkovi. Nejčastější důvod je, že jsou upínané obrobky příliš malé nebo zvedaná břemena příliš velká. Jak ve Walmagu postupujeme, když vyrábíme magnet na míru?

Upínací magnety na míru

Upínací magnety upravujeme na míru konkrétnímu zákazníkovi tehdy, když zákazník ve svém provozu upíná dílce nestandardních rozměrů. Nejčastěji to bývají velmi tenké dílce.

Standardní upínací magnet (magnetický upínač Mastermill) spolehlivě upne dílce od tloušťky 12 mm. Tenčí dílce magnet promagnetuje skrz, magnetické pole se uzavře až za dílcem a ten při obrábění tak dobře nedrží. Tento problém řeší magnet s hustším pólováním – více magnetických pólů vytvoří silnější magnetické pole a zvýší výkon magnetu, který pak spolehlivě upne i tenký díl o tloušťce 4 mm.

Další častá úprava na míru je přídavná pólová deska. To je vlastně zdvojená horní část magnetu, do které si zákazník vyfrézuje negativ (obrysy) obrobku. Obráběné dílce pak do upínače doslova zapadnou a během obrábění drží jako přibité.

Zvedací magnety na míru

Břemenové magnety upravujeme pro zákazníky v případech, kdy potřebují zvedat břemena o větším průměru, případně břemena s dalšími specifiky (např. s vnitřním otvorem). V takovém případě se upravuje prizma – zkosení zvedací plochy magnetu, do kterého zvedaný dílec zapadne. Prizma na zvedacích magnetech jsme upravovali například pro závod Siemens ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Setkáváme se také s požadavkem na úpravu ovládacích prvků magnetu – pro frenštátský Siemens jsme takto vylepšili přepínací páku na zvedacím magnetu NEO. Na základě požadavku jsme na ni přidali pojistku (tlačítko), která páku odjišťuje z pozice ON.

 


Upravený magnet Mastermill s hustším pólováním.

Vyplatí se magnety na míru finančně?

Úprava na míru obvykle navýší cenu magnetu v průměru o 10 – 15 %. Na cenu má vliv také to, kolik magnetů na míru si hodláte pořídit. Při odběru vyššího počtu magnetů jsme schopni cenu za jednotku snížit.

Obecně platí, že pokud si chcete koupit jeden magnet v nižší cenové hladině, úprava na míru obvykle nedává ekonomický smysl, neboť do ceny za úpravu na míru musíme promítnout technický vývoj.

U velkých magnetických upínačů v hodnotě kolem 200 000 Kč se cena úpravy na míru projeví, nicméně vzhledem k výši investice se vyplatí mít magnet dokonale přizpůsobený vašim požadavkům.

U provozů, které na magnetech staví celou výrobu (například již zmíněný Siemens) dodáváme magnety upravené na míru naprosto běžně.

 

Jak dlouho trvá výroba magnetů na míru?

Pokud se dohodneme na tom, že magnet na míru je pro vás to nejlepší řešení, následuje  analýza všech vašich potřeb. Potřebujeme zjistit:

  • co přesně má magnet umět,
  • jak ho budete používat,
  • s jakými materiály budete pracovat,
  • jak velká břemena budete zvedat nebo jak velké dílce budete upínat,
  • v jakých podmínkách bude magnet fungovat (venku nebo vevnitř, prašnost provozu, teplota břemen, řezné podmínky apod.),
  • zda budete chtít ovládání magnetu propojit s řídící jednotkou obráběcího stroje nebo jeřábu.

Na základě podkladů sestaví naši technologové návrh magnetu na míru (spolu s přesně stanovenou cenou), který si společně potvrdíme. Do výroby magnetu se pouštíme na základě odsouhlaseného výkresu a po zaplacení dohodnuté zálohy.

Dodací lhůta pro magnet na míru se příliš neliší od dodací lhůty našich standardních magnetů (s výjimkou menších magnetů, které míváme skladem). Běžně máme magnety na míru vyrobené cca za 8 týdnů od objednávky.

Zvažujete magnety ve svém provozu nebo potřebujete dokoupit nové? Kontaktujte nás, rádi pro vás navrhneme optimální řešení, ať už to bude magnet na míru nebo některý z našich standardních magnetů. Magnet si u nás můžete také půjčit a nanečisto si ho vyzkoušet.