Každý magnet se hodí na něco jiného: tato chňapka je
ideální k pohodlné ruční manipulaci s menšími výrobky.

Upínací a břemenové magnety se nevyplatí kupovat narychlo. Při jejich výběru totiž můžete udělat chyby, kvůli kterým pak budete muset řešit výměnu, nebo hlavní přednosti rychlé manipulace nevyužijete naplno. Tak jako tak se připravíte o čas i peníze. Povíme vám o nejčastějších chybách, se kterými se v praxi setkáváme, a jak jim předejít.

1. Zákazník předem nezohlední všechna využití

Když si pořídíte magnet pro manipulaci s tenkými plechy, ale následně zjistíte, že potřebujete upevnit také ocelové trubky, nemusí na ně ten samý magnet stačit. Solidní výrobce s vámi účel magnetu prokonzultuje a pomůže vám s výběrem, ale přesto byste měli předem znát svou představu o využití magnetu.

Než začnete magnet vybírat, zamyslete se, na co ho budete používat nejen nyní, ale i potenciálně v budoucnu. Ujasněte si především:

  • typy materiálu,
  • rozměry a hmotnosti břemen či obrobků
  • a povrch břemen či obrobků (například zda mají otvory či malou styčnou plochu).

 

2. Zákazník očekává univerzální řešení

Jak už jsme naznačili v předchozím bodě, neexistuje univerzální řešení břemenového či upínacího magnetu. Nemile překvapení jsou zejména ti zákazníci, kteří očekávají, že s pomocí magnetu bez problému zvednou robustní díly stejně snadno jako rozměrné a tenké.

Potřebujete-li stejně dobře zvedat drobná i velká břemena, doporučujeme pořídit dva samostatné magnety, které se na daný materiál specializují. Stejně tak obrábění silných dílců potřebuje jiné řešení než drobnější obrobky.


I když je styčná plocha magnetu pro kulatiny speciálně
vytvarovaná, magnetická síla je zde nižší než u rovných
plechů.

3. Zákazník používá elektromagnet při broušení na sucho

Elektromagnet se vlivem fyzikálních zákonů zahřívá, což může zejména při delším upnutí způsobit drobné deformace finálního obrobku. Z toho důvodu nikdy nepoužívejte elektromagnety při broušení na sucho bez chladicí kapaliny, jestliže potřebujete přesný výsledek.

Pro broušení raději využijte speciální elektropermanentní magnet (EP), který je stabilní a nezahřívá se. U dílů s nekvalitním povrchem (větší vzduchovou mezerou) má však nižší upínací sílu. Takže při manipulaci nemusí stabilně zafixovat těžší břemena či více břemen naráz.

 



4. Zákazník nezohlední podmínky pro dosažení maximální síly

Pokud magnet dle údajů od výrobce uzvedne 500 kg, neznamená to, že uzvedne 500 kg za všech okolností. Je rozdíl, pokud zvedáte masivní plech o síle 50 mm, nebo plotnu o síle 5 mm.

U rozměrných a tenkých břemen hraje roli průhyb a s ním spojené riziko odlupování. Například u velkých plechů o rozměru  6 m × 3 m nepomůže kvůli prohýbání ani rozmístění většího počtu permanentních břemenových magnetů. Stejně tak magnet neuzvedne 500 kg tenkých plechů naskládaných na sobě, tvarované oceli nebo trubek – zde totiž sílu magnetu snižují vzduchové „kapsy“.

Nominální sílu břemene, které magnet upevní, proto vždy hodnoťte podle konkrétní situace a před výběrem se poraďte s výrobcem či odborným prodejcem, který vám vysvětlí, jak s magnetem pracovat. Případně si magnet pouze půjčte a před pořízením si ho vyzkoušejte.

5. Zákazník vybírá čistě podle ceny

Vybírat magnety čistě podle ceny se nikdy nevyplatí. Setkali jsme se například se zákazníkem, který si z finančních důvodů pořídil bateriový magnet na zvedání trubek. Kvůli vzduchovým kapsám však magnet masu ocele se vzduchovými kapsami nepromagnetoval. Potřeboval by elektromagnet o vyšším výkonu s hloubkou pole nad 40 mm, který byl však dražší.

Máte-li na nákup magnetu definovaný rozpočet, poraďte se s výrobcem. Zhodnotí, zda se s ním do nákupu vhodného magnetu pro vaše účely vejdete a případně poradí alternativy.

Ve Walmagu uděláme vše proto, abyste při výběru magnetu neudělali chyby. Podrobně s vámi výběr magnetu prokonzultujeme, poradíme a společně vybereme magnet tak, aby měl co nejširší uplatnění. Stačí se nám ozvat.