Společnost Walmag Magnetics je dodavatelem magnetických aplikací s dlouhou historií. Vyrábí břemenové magnety, magnety pro upínání při obrábění, řešení pro demagnetizaci a další. K jejím zákazníkům se řadí společnosti nejen z hutního a strojírenského průmyslu. Z původní pouze výrobního závodu s americkým vlastníkem se dostala mezi špičku výrobních a vývojových firem v Evropě a dnes slaví 10. výročí v ryze českých rukou. Povídali jsme si s jejím jednatelem a spolumajitelem Filipem Šejbou. 

 

Jak došlo k tomu, že se z průměrné firmy s dlouhou tradicí, ale na hranici červených čísel, stala špička v oboru? 

Společnost byla založena na počátku 90. let jako součást americké skupiny Walker Magnetics Group. Díky špatnému řízení a podceněné investiční strategii ale evropská aktiva skupiny nedosahovala takových výsledků, jaké mateřská společnost očekávala, a ta se proto v roce 2011 rozhodla svoje evropské aktivity utlumit. Společně s dalšími dvěma kolegy na managerských pozicích jsme se rozhodli firmu vykoupit a jakkoliv to může znít nadneseně, ta vstala jako fénix z popela, s novým jménem Walmag Magnetics. Začali jsme řídit ziskovost, založili vlastní vývojové oddělení a investovali. Díky týmu, který tady máme a na který jsem skutečně pyšný, jsme se dokázali do dvou měsíců bez přerušení výroby přestěhovat do nových prostor a postupně se dostat do úplně jiné ekonomické dimenze než byla před deseti lety pod taktovkou původního vlastníka.

 

Do společnosti jste za posledních dekádu investovali několikanásobně více než původní vlastník za dvacet let. Kam plynuly investice a jaké změny nastartovaly? 

Původně jsme byli orientovaní jen na produkci permanentních magnetů a elektromagnetické produkty a mohli jsme v rámci skupiny obsluhovat pouze východní trhy. Odkoupením společnosti se nám otevřely další možnosti. Mohli jsme investovat do rozšíření portfolia, strojního vybavení a především našich lidí, protože jak říkám, stroje, jsou mrtvé, bez lidí by nebyly nic. Založili jsme vlastní vývojové oddělení a zaměřili se na elektropermanentní technologii, která dnes tvoří přibližně čtvrtinu naší produkce. Začali jsme také vyvíjet a vyrábět produkty nové generace řídicích jednotek pro zvedací bateriové magnety a řídicí jednotky pro elektromagnety a elektropermanentní výrobky a inovovat stávající produkty. V současné době tak máme několik produktových řad určených pro zvedání břemen a strojní upínání, především do obráběcích center, a vyrábíme i produkty pro demagnetizaci. Přímo v Kroměříži nás dnes pracuje přes padesát, všichni se dobře známe a víme, proč to děláme a kam směřujeme. Stal se z nás vyhledávaný výrobce pro české a slovenské společnosti a díky široké síti distributorů a obchodníků jsme aktivní po celém světě. Velký objem produkce jde do USA, ale pro zajímavost jsme dodávali i do Mongolska či na Nový Zéland.

 

Referenční zákazníci si cení vaší flexibility a oceňují bezpečnost vašich produktů. Jaké jsou vaše další konkurenční výhody?

Jsme česká firma a jsme našim zákazníkům na blízku. Máme silný tým v oblasti vývoje a servisu, který jezdí na obhlídky a komunikuje se zákazníkem jeho požadavky a troufám si říci, že jsme v realizaci zakázky skutečně nejrychlejší na světě. Některé výrobky dokážeme vyrobit už do 2 týdnů, to je v naší branži unikát.  Co se pak našeho portfolia týče, máme ve všech řadách standardní produkty, které představují přes polovinu naší produkce. Naší velkou přidanou hodnotou je naše schopnost a ochota vycházet vstříc požadavkům i na sebedrobnější úpravy. Takové drobné modifikace činí až 20 procent celkové produkce. To naši zákazníci spolu s přímou komunikací a rychlostí dodávek velmi oceňují. Kromě toho vyrábíme i speciální produkty na míru. Tento měsíc jsme například předávali velkou zakázku pro významného zákazníka – českého výrobce ložiskových kroužků do větrných elektráren. Vyvinuli a dodali jsme pro něho elektropermanentní řešení – velký kruhový magnet pro obrábění mezikruží s průměrem přes čtyři metry, hmotností 13,5 tuny a velkou upínací silou. Součástí dodávky byla i řídicí jednotka podřazená řídícímu systému magnetického stolu.

 

Jaké jsou vaše plány do budoucna? Plánujete reagovat na sílící požadavky Průmyslu 4.0?

Část našich výrobků – elektropermanentních a elektromagnetických řešení už naplňuje požadavky Průmyslu 4.0, jako tomu bylo u zmiňované zakázky. Jejich řídící jednotky mohou být plně propojeny a komunikují s řídícími jednotkami obráběcích strojů tak, aby byla zajištěna maximální automatizace výrobních procesů našich zákazníků. Oblast automatizace zaujímá v naší dlouhodobé strategii rozvoje společnosti přední místo, stejně jako vývoj produktů a aplikací pro další průmyslové segmenty.

 

Zdroj: Hospodářské noviny