S magnetem lze upínat obrobky ve větším počtu
a zaplnit celou pracovní plochu. 

Při obrábění malých a obecně křehkých výrobků je komplikované tyto dílce bezpečně upnout, aby se na pracovní desce nepohnuly a zároveň nehrozilo, že je upnutím poškodíte. Možnosti přesto existují, využít můžete například magnety, vakuové upínání, speciálních planžety nebo upínání přimražením.

Mechanické upínání: jste omezeni velikostí

Mechanické upínání pomocí svěráků nebo sklíčidel je možné pouze v případě, že obrobek je dostatečně velký, abyste ho mohli bezpečně uchytit. Zároveň by měl být dostatečně pevný, abyste ho uchycením nepoškodili.

Doporučujeme využít vícečelisťová sklíčidla, aby tlak na každé čelisti byl co nejmenší. Podobně je vhodné, aby čelisti sklíčidla nebo svěráku byla potažená například plastem nebo hliníkem, protože je změkčuje. Obrobek můžete na pracovním stole zafixovat také pomocí mechanických planžet.

 

Magnetické upínání: ideální pro nejkřehčí obrobky

Magnetické upínání je ideální pro nejkrehčí obrobky, magnetickým upnutím totiž nehrozí jejich poškození. Limitem je nicméně tloušťka obrobku – pokud má výrobek na výšku do 3 mm a velikost do 200 mm2, magnetické pole prochází skrze materiál, uzavírá se až nad dílcem a upnutí nemusí být kvůli malé styčné ploše dostatečně pevné. Proto je takové upnutí vhodné spíše pro lehké obrábění – finální broušení s malým úběrem.

U obrobků s tloušťkou nad 3 mm, případně plochou nad 200 mm2, už je situace lepší, výrobek je upnutý mnohem pevněji a můžete se pustit i do těžšího obrábění.

 

Vakuové upínání je vhodné pro nemagnetické materiály

Vakuové upínání je vhodnou alternativou k magnetickému upínání pro nemagnetické materiály – například dřevo, nerez, mosaz nebo hliník. Speciální čerpadlo (vývěva) odsává vzduch pod upínaným obrobkem, tím se sníží tlakové zatížení pod výrobkem a okolní (vyšší) tlak přitahuje obrobek k upínací desce.

Oproti magnetickému upínání je však vakuové upínání slabší, navíc přestává fungovat, pokud je obrobek porézní nebo jsou v dílci otvory. V takovém případě není přítlak dostatečně silný a výrobek není tak dobře fixovaný.

 

Upínání přimražením či lepidlem

Další alternativou je upínání přimražením. Upínací přístroj obrobek „polije“ vodním filmem a následně prudce zmrazí, čímž jej pevně zafixuje k pracovní desce. Upínání přimražením využívají například šperkařské nebo hodinářské firmy a hodí se zejména pro malosériovou výrobu. Je totiže relativně drahé a technologicky náročné.

Některé firmy využívají upínání lepidlem. Obrobek k pracovní desce přilepí speciální hmotou, kterou po skončení obrábění horkem odstraní. Jde o efektivní metodu upínání, podobně jako přimražování ovšem není příliš vhodná pro velkosériovou výrobu.

Při výběru optimální technologie kromě velikosti obrobku zvažte také časovou náročnost upnutí jednoho dílu nebo sériovost vaší výroby. Například při magnetickém upínání můžete obráběnými dílci zaskládat celou pracovní desku a výrazně si tak urychlit práci.

Pokud byste chtěli s výběrem technologie pomoci, kontaktujte nás.