Neodymové magnety jsou nejsilnější permanentní magnety na světě, teoreticky unesou až 1 300× vyšší hmotnost, než samy váží. Využívají se například v elektromotorech, radarech, satelitech, reproduktorech nebo k separaci kovů ze sypkých materiálů. My je využíváme zejména pro rychlou a pohodlnou manipulaci nebo upínání břemen ve skladech a výrobách s feromagnetickým materiálem.

Co je to neodymový magnet

Neodymové magnety se vyrábí spékáním neodymu (bílého měkkého kovu), železa, boru a dalších příměsí (dysprosiumu nebo praseodymu). V 80. letech „vytlačily“ z trhu tehdejšího krále – samarium-kobaltové magnety – a staly se nejsilnějšími permanentními magnety na světě s širokými možnostmi využití.

Teoreticky dokáže neodymový magnet uzdvihnout až 1 300násobek vlastní hmotnosti. V praxi je však potřeba toto číslo brát s rezervou. Na pracovišti obvykle nejsou optimální podmínky jako zcela čistý povrch zvedaného předmětu, ideální teplota nebo třeba tlak vzduchu. Neodymové (a obecně břemenové) magnety se dále nevyužívají „syrové“, jsou součástí zvedacího magnetu, čímž se jejich síla snižuje. Legislativa navíc přikazuje, aby břemenové magnety měly v reálné aplikaci vždy dostatečnou výkonovou rezervu – v případě manipulace s břemeny musí být magnet ze zákona 3× silnější, než jaká je jeho maximální nosnost uváděná výrobcem.

Příklad z praxe: ve Walmagu s využitím neodymových magnetů vyrábíme mimo jiné zvedací magnety určené k manipulaci s břemeny. Tyto zvedací magnety (Neo, Neo Hot a Neo EP) mají přibližně 25–50× vyšší nosnost, než je jejich hmotnost. Například náš nejmenší model NEOL150 váží tři kila a oficiálně uzvedne břemeno o hmotnosti maximálně 150 kg.

Výhody neodymových magnetů

Největší výhodou neodymových magnetů je již zmíněná obrovská magnetická síla. Nabízí nejlepší poměr cena/výkon a v tomto směru na světě nemají konkurenci.

Neodymové magnety jsou také relativně odolné a pokud se o ně dobře staráte, vydrží vám stovky let. Jejich životnost s téměř 100% jistotou předčí životnost břemenového či upínacího magnetu, kterého jsou součástí. Neodymy dále patří mezi mechanicky odolnější magnety (ale pozor, stále jsou křehké) a navíc dobře odolávají demagnetizaci.

 

Nevýhody neodymových magnetů

Neodymy jsou citlivé na vysokou teplotu, syrový materiál ztrácí své magnetické schopnosti už při teplotě nad 80 °C. V praxi se nicméně daří magnety zakomponovat do konstrukce zvedacího či upínacího magnetu a ochránit je tak, že vydrží násobně více. Například náš Neo Hot zvládne teploty do 180 °C, aniž by ze své magnetické síly cokoliv ztratil.

Další slabinou neodymových magnetů je odolnost proti vlhkosti, respektive jejich náchylnost ke korozi. I tohle se už ale podařilo vyřešit a dnes skoro každý výrobce magnety potahuje zinkem, chromem, mědí nebo epoxidovou pryskyřicí. Ve Walmagu dokonce používáme neodymové magnety i k upínání materiálu pro obrábění nebo frézování, kde jsou obrobky trvale chlazeny vodou. Díky voděodolné konstrukci se magnetům uvnitř pracovního stolu nic nestane.

Nevýhodou neodymů je relativní křehkost, která ale trápí všechny magnety. Ty z neodymu patří spíše k odolnějším, i přesto je nutné, aby byl člověk při manipulaci s nimi opatrný. 

 

Využití neodymových magnetů v praxi

Neodymy se dnes využívají při výrobě obrovského množství produktů v elektrotechnice, nábytkářství, dopravě nebo galanterii. My z nich vyrábíme zvedací magnety, které slouží k

Neo 150

  • manipulaci těžkých břemen ve skladu či ve výrobě
  • a upínání výrobků pro frézování nebo jiné obrábění

 

Díky zavěšení břemenového magnetu na hák jeřábu můžete ve skladu snadno a rychle manipulovat s těžkými břemeny, skládat na sebe vysoké komíny železných profilů až ke stropu haly a podobně. V porovnání s mechanickým uvazováním je manipulace rychlejší, bezpečnější i pohodlnější.

Pro upínání výrobků se neodymové magnety instalují ve formě pracovní desky, která pevně ukotví obráběný výrobek a umožní k němu pohodlný přístup z pěti stran. Upnutí obrobku pomocí magnetu je po krátkém zaškolení mnohem rychlejší než v případě svěráku či jiného mechanického upínání, navíc nehrozí deformace obrobku.

Břemenové a upínací magnety s neodymem jsou v mnohých skladech a výrobách s feromagnetickým materiálem výhodnější alternativou k mechanickému upínání či manipulaci s břemeny. Pokud byste chtěli o jejich možnostech vědět více, případně magnet zdarma zapůjčit na vyzkoušení, dejte nám vědět.